Świętokrzyski e-Bazarek

41 372 22 86 wew. 249

Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700  - 1500

Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia

Jak się zarejestrować - film instruktażowy

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

Olej z nasion lnianki tłoczony na zimno 250 ml

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Nie

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Starachowice

Powiat starachowicki / Gmina Starachowice

Olej z nasion lnianki siewnej (rydzowy).

Ten wyjątkowy nieoczyszczony olej tłoczony metodą na zimno, pochodzi z najwyższej jakości nasion lnianki, rośliny oleistej uprawianej w Wielkopolsce. Pierwsze ślady korzystania z tego oleju znaleziono w Biskupinie, w prasłowiańskiej osadzie sprzed 3000 lat. Jego spożycie nasilało się w okresie postów katolickich, wtedy służył do okraszania kasz, chleba, cebuli, śledzi i ziemniaków. Stąd pochodzi znane powiedzenie "lepszy rydz niż nic", gdy brakowało innej okrasy. W okresie powojennym lnianka była drugą po lnie rośliną oleistą przerabianą na olej, który był popularnym produktem spożywczym. Skład naszego oleju: zawartość kwasów nasyconych -10%, nienasyconych – 90% , w tym: 35,9 - 36,1 % omega 3,33% to kwasy jednonienasycone, 16,7-18,7% omega 6 (kwas LA). Kwas LA pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie, ważne jest również zachowanie zrównoważonego sposobu odżywiania i zdrowego trybu życia).

Jest on łatwo rozpoznawalny po charakterystycznym zapachu i cebulowo – gorczycowym (lekko korzennym) smaku. Stosować na zimno. Przechowywać w lodówce, okres trwałości 6 miesięcy.

Wartości odżywcze w 100 ml: Energia 3532 kj, 858 kcal, Tłuszcz 91,7 g w tym kwasy nasycone – 9 g, jednonienasycone – 30,7 g, wielonienasycone – 52 g.

W ofercie również inne oleje: rzepakowy, słonecznikowy, z nasion lnianki siewnej (rydzowy), z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa), kokosowy, z nasion ostropestu i z czarnuszki.