Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat włoszczowski / Gmina Kluczewsko
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest bezbarwny lub zblizony do barwy słomkowej, a po skrystalizowaniu białokremowy. Krystalizuje szybko ze względu na duża zawartość glukozy, przyjmując konsystencję mazistą, drobnoziarnistą. Zapach miodu słaby, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku. Miód rzepakowy krystalizuje juz w kilka dni po odwirowaniu z plastrów drogą zmętniania i twardnienia całej masy produktu. Barwa miodu i jego właściwości farmakologiczne są w głównej mierze zależne od rzepaku, z którego zebrany był nektar. Rzepak zawiera olejki eteryczne, garbniki, goryczki, flawonoidy, sole mineralne, kwas nikotynowe, witaminę z grupy |B, witaminę K, C, kumarynę, saponiny, ślady alkaloidów. Nektar rzepaku jest najbogatszy w aminokwasy. Ze względu na fakt że miód rzepakowy zawiera prawie wyłącznie cukry proste z przewagą glukozy jest łatwo przysfajalny przez wątrobę, zwiększając w ten sposów znaczenie jej możliwości detoksykacyjne. Stosowany jest w miażdżycy, chorobach górnych dróg oddechowych. Odznacza sie niską aktywnością antybiotyczną.
Serdecznie polecam i zapraszam do kontaktu.