Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat kielecki / Gmina Raków
Gospodarstwo usytuowane jest w kompleksie lasów Cisowsko-Orłowińskiego Parku Krajobrazowego, które obfitują w jagody, poziomki, a zwłaszcza grzyby. Wyróżnikiem gospodarstwa są przygotowywane przez gospodynię produkty na bazie grzybów: pasta borowikowa, smalec z grzybami, grzyby marynowane, olej z mielonymi rydzami. "Pyzówka" jest laureatem konkursu wojewódzkiego pn. "Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne" w 2008 r. oraz konkursu o zasięgu powiatowym pn. "Najładniejsze Gospodarstwo Agroturystyczne Powiatu Kieleckiego" w 2010 r. W 2011 roku kluczowy produkt z gospodarstwa - pasta borowikowa - został nagrodzony marką "złota borówka" w kategorii "najlepszy produkt lokalny".
Gospodarstwo, specjalizujące się w przetwarzaniu grzybów, prowadzi warsztaty nt. ziół i grzybów. W trakcie zajęć gospodyni opowie jak się uprawia i wykorzystuje zioła z własnego ogródka a także przeprowadzi praktyczne zajęcia florystyczne. Prawdziwą gratką dla miłośników grzybobrania są warsztaty kulinarne dotyczące możliwości przetwarzania i wykorzystywania grzybów w kuchni, zakończone degustacją potraw z grzybów przygotowanych przez gospodynię. W "Pyzówce" można nauczyć się jak przygotować grzyby do używania przez cały rok, poprzez suszenie (w zagrodzie znajduje się ogólnodostępna suszarnia), mrożenie, marynowanie, blanszowanie itp. Gotowe grzyby goście zabierają ze sobą. Jesienią w ofercie zagrody wędrówka do lasu w trakcie której poznaję się lokalną przyrodę oraz wspólne grzybobranie.
Gospodarstwo oferuje: