Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat włoszczowski / Gmina Kluczewsko
Miód gryczany o zabarwieniu ciemnym do brunatnego. Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach umozliwiających dostę do światła, zmienia barwę do ciemnobrunatnej, prawie czarnej. Krystalizuje się drogą tworzenia grubych, twardych kryształów osadzających się w płynnym osoczu miodowym. Po krystalizacji przyjmuje na ogół barwę brązową a konsystencję niejednolitą, gruboziarnistą. Podobie jak miód akacjowy zawiera dużo fruktozy, w związku z czym trudno krystalizuje, pozostawiając w stanie płynnym nawet do dwóch miesięcy. Posiada bardzo silny zapach przypominający zapach kwiatów gryki. Smak ma ostry, słodki, lekko piekący. Gryka obok słodkich migdałów, pomarańczy, jęczmienia, owsa, kukurydzy, soi, selera i orzechów włoskich wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością magnezu i dlatego zalicza się ją do tzw. Diety antynowotworowej. Miód gryczany wykazuje znaczną aktywność fosfatazową polegająca na hydrolizie esterów kwasu fosforowego z glocerolem, cukrami i białkami. Posiada także dużo witaminy C. Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w prewencji i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle mażdżycowym. Zawierając głównie cukry proste tj. glukozę i fruktozę, eliminując cukier jako istotny czynnik ryzyka miażdżycy.
Serdecznie polecam i zapraszam do kontaktu