Powstały w ten sposób ser jest prasowany po to, aby usunąć z niego resztki serwatki i nadać mu pożądany kształt. Następnie trafia on w zależności od wielkości (250 lub 450 gramów), na kilka godzin do solanki. Dzięki temu zyskuje nie tylko walory smakowe, ale również w naturalny sposób wydłużana jest jego trwałość, nie stosujemy bowiem żadnych sztucznych konserwantów. Po wyjęciu z solanki ser trafia do specjalnie do tego przeznaczonych pomieszczeń, gdzie panują idealne warunki, aby mógł dojrzewać przez około 5 tygodni, zanim trafi na Wasze stoły. Dojrzały Ser Sandomierski Hrabianka ma charakterystyczny, bardzo przyjemny maślano-orzechowy smak. Dostępny jest w wersji naturalnej lub z dodatkiem aromatycznych ziół. Ze względu na swój interesujący smak jest idealnym dodatkiem do degustacji win, ponieważ wspaniale podkreśla ich bukiet. Jego konsystencja pozwala używać go do przygotowywania desek serowych i koreczków. Z powodzeniem może być jednak wykorzystywany również do przyrządzania sosów.
Dojrzewanie: ~5 tygodni.
Smak: maślano – orzechowy.
Gramatura: 250g do 450g.
Dodatki: Brak.
Konserwanty: Brak.